İnsan Neyle Yaşar?

İnsan neyle yaşar, kıvılcımı söndürmeyen ateşi zapt edemez, mum, kızlar büyüklerden akıllıymış, insana çok toprak gerekir mi ve İlyas hikayelerinden oluşan, Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910)’un en popüler kitaplarından biri olan “İnsan neyle yaşar?” okunması gereken bir kitap olarak görülmektedir.

İnsan neyle yaşar sorusuna pek cevap verilebilir. Hayatı boyunca bir arayış içerisinde olan Tolstoy, altı hikâye üzerinden insana dair sorunları edebi bir kurguda ele almaktadır. Her hikâyenin içinde insan olmanın ve yaşamın anlamı, insanlığın neden yaratıldığı vb. konular okuyucuya başarılı bir şekilde yansıtılmaktadır.

1885’te yayımlanan bu eserde, insanın içinde sevgi ve iyilik olduğu vurgulanmaktadır. Nefret ve kötülüğün yaygın olduğu günümüzde insanın fıtratından ne kadar da uzaklaştığı açıkça görülebilmektedir. Her geçen gün iyiliği ve sevgiyi yaşayıp çoğaltacak kişi ve kurumlara ihtiyacımız bulunmaktadır.

İnsan neyle yaşar? – İnsanlar, sevgi ve Allah inancıyla yaşar. (Kendisi ya da sevdikleri için kaygılanarak değil, sevgiyi çoğaltarak yaşamalıdır.)

Kıvılcımı söndürmeyen ateşi zapt edemez – Basit sebeplerden ötürü hayatın zindan olması ve Allah inancı sayesinde barışın sağlanması.

Mum – Zalim yöneticinin durumu ve buna karşın inançla sabreden halkın zaferi (Dünyada barış, insanda iyi niyet olmalı).

Kızlar büyüklerden akıllıymış – Küçük çocukların kavgasının geçici olması ve sevginin ortaya çıkması, büyüklerin ise küçük sebeplerden ötürü kendilerini maddi-manevi zarara uğratacak kavgalar etmesi (pireye kızıp yorgan yakmak)

İnsana çok toprak gerekir mi? – Aç gözlü bir varlık olan insanın toprağa doymaması, elindekiyle yetinmemesi, hep daha fazlasını istemesi (Pahom’un doymak bilmez açgözlülüğü sonucunda üç arşınlık -yaklaşık 2 metrelik- toprağa gömülmesi).

İlyas – Mutluluğa zenginlikle değil çevresindekilerle sevgiyle sohbet edebilme, malını koruma endişesi olmadan yaşayabilme ve Allah’a dua edecek vakti bulma imkânı olan insanların eriştiği anlatılmaktadır.

Tüm hikayelerden alabileceğimiz birçok ders bulunmaktadır. Yaşamın anlamını bilen ve hakkını verebilenlerden olmamız dileğiyle…  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir