Dikkat Ekonomisi – Thomas Davenport&John C. Beck

Günümüz iş dünyasının yeni değeri: “Dikkat Yönetimi”

Yaşadığımız bilgi çağında her gün binlerce bilgiyle karşılaşıyoruz. Bunların arasında istediğimiz bilgiyi elde etmek bir sorun oluyor. Aynı şekilde istediğimiz mesajları bu ‘bilgi deryası’nda aktarmak da kolay olmuyor. Burada ‘dikkat’, en etkin kaynak olarak ortaya çıkıyor.

Accenture Danışmanlık Firmasında görevli akademisyenler Thomas Davenport ve John Beck, dikkatin psikolojik boyutlarını inceleyerek reklamcılık, e-ticaret, enformasyon yönetimi ve stratejiye dair kilit teknikler sunuyor.

Kitaptan aldığım notlar ve yorumlarım:

* Dikkat, belirli bir enformasyon konusuna odaklı zihinsel kilitlenmedir.

* Dikkati anlamak ve yönetmek artık iş dünyasında başarının en önemli ve belirleyici faktörüdür.

* Birinci kural, dikkat etmektir. İkinci kural ise, dikkat sınırlı bir beceri olduğu için neye dikkat ettiğimize dikkat etmektir.

* DaimlerChrysler’daki araştırmacılar, sürüş sırasında şoförün dikkatini izleyecek teknolojiler üzerine çalışmaktalar; mesela gelecekte şoförün gözleri uzun süre ileriye bakmadığında bir alarm çalarak şoför uyarılabilir.

* Otomobil güvenlik uzmanları, araç içinde cep telefonu kullananların kaza olasılığının dört kat daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

* İnsanlar çoğu zaman, meşgul olmayı hedefe ulaşmakla karıştırırlar.

* Tecrübeli internet kullanıcılarının gözleri, ekranda beliren reklamlardan nasıl kurtulacağını öğrenmiş. Dolayısıyla banner reklamveren firmalar bu konuyu bir kez daha gözden geçirmeli.

* “Günümüzde internetteki reklamlar, elektrik direklerine yapıştırılmış el ilanları gibiler; yanlarından geçip gider ve fazla dikkat göstermezsiniz.” Peter Schwarz.

* Narsisizm, bireysel dikkati odaklamada güçlü bir etkendir. İnternet pazarlamasında kişiselleştirmeye yönelik gelişmenintemelinde narsisizm yatar. Yalnız şuna da dikkat etmek gerek. İnsanlar bilgisayardan değil, insanlardan gelen dikkate değer verir. Elbette bunların hepsi bireysel düzeyde işler. Eğer iş arkadaşlarınızın veya partideki tiplerin dikkatlerini çekip hoş-sohbet birisi olarak itibar kazanmak istiyorsanız onlara sürekli kendileriyle ilgili sorular sorun. Onlardan hayat hikayelerini anlatmalarını veya tatil anılarından bahsetmelerini isteyin. Çok fazla dikkat toplayacaksınız fakat bundan yorulabilirsiniz de.

* Dikkat yönetiminin kilit ilkesi, “her şey benimle ilgili olmalı”. Bize özel hazırlanan bir mesaj dikkatimizi çekerken, toplu olarak yollanan e-postalar hepimizi sinir eder.

* Televizyonun, radyonun ve internetin başarıya ulaşmasının en önemli nedenlerinden biri de “kanal değiştirmenin”, dikkat akışının yönünü değiştirmenin kolay olmasıdır. Bu yöntemi bazı eticaret siteleri etkin şekilde kullanıyor. Daha önce satın aldıklarınızdan hareketle, dikkatinizi hoşunuza gidebilecek diğer kitaplara veya ürünlere yönlendiriyorlar.

* Televizyonun ilgi çekici olması, kısmen doğru biyolojik adımları atmasındandır. TV, insan beyninin dikkate değer bulduğu bolca şey sunar: Renk, hareket, sohbet, müzik ve olağanüstü zorluklarla baş eden ya da büyük servetler kazanan insanlar. Aşk, seks ve çocuk büyütme gibi konular da felaket ve ölüm sahneleri kadar dikkat çeker.

* Hangi kaynaktan hangi tür enformasyon alıyor olursanız olun, eğer akıllı bir yöneticiyseniz, aptal kutusundan birçok ders çıkarabilirsiniz. Bu derslerin en önemlisi de “iyi bir hikaye anlatmaktır.” Eğer mümkünse bu hikayeyi uzun bir süreye yayın, yeni konu başlıkları üretin, fakat bu konu başlıklarını alışılmadık bir tema etrafında oluşturun. Kendinizi veya temsilcilerinizi sağlam ve anlaşılır bir kişilik haline getirin. Olabildiğince çok içerik çeşitliliği sağlayın. Verdiğiniz mesajın ne kadar dikkat topladığını ölçün. Ve yeni bir teknolojinin ya da zor anlaşılır bir mesajın bu ahengi bozmasına izin vermeyin.

* Reklamcılıkta başarılı olmak için kişi, önce okurun dikkatini çekebilmelidir. Bu ilginç olmak anlamına gelir. İnsanlar reklamlar konusunda artık daha ince düşünüyorlar. Onları eğlendirmelisiniz.

* Reklamcılık 101’in temel kuralı, bir şeyin özelliklerini değil, yararlarını satmaktır. Coca Cola şekerden, sudan ya da karbondioksitten söz etmiyor; eğlence ve tazelikten dem vuruyor.

* 2000 yılında Massachusetts ücretli otobanının gişelerinden geçiş, Energy.com sayesinde bir günlüğüne ücretsizdi ve gişenin yanındaki tabelada şöyle yazıyordu: “Bugün geçiş bedeva, Energy.com iyi dileklerini sunar.”

* “Pazarlama, insanların dikkati uğruna düzenlenen bir yarışmadır.” Seth Godin, Fast Company

* İş’te dikkat çekmenin yolu: Kafasında radikal bir değişim fikri olan bir yönetici, elinde üzerinde iki sene sonrasının tarihi yazılı Fortune dergisinin kapağıyla CEO’nun odasına girer. CEO’nun gülümseyen bir fotoğrafı, şirkette yaşanan değişimle ilgili atılan başlığı süslemektedir. Bunu gören CEO, yöneticinin girişim planına tüm kalbiyle inanç duyar. gülücük resimleri

* Dikkat, siber uzayın tedavüldeki para birimidir.

* Retinalarımız kırmızı renge diğerlerinden daha duyarlı olduğu için, kırmızı dikkat çekmek için oldukça uygun bir renktir. Yine de web sayfaları üzerinde yapılan bir araştırma kırmızının pek fazla etkili olmadığını öne sürüyor.

* E-ticaretteki dikkat esaslı unsurları kavrayamayan bir marka yöneticisi endişe duymaya başlayabilir. Çünkü artık önemli olan ürünü veya markayı yönetmek değil, müşteriyi tanımaktır. Yakın ilişki kurmanın önkoşulu budur. Müşterilerin ihtiyaçları, anlayışları, alışveriş alışkanlıkları, web sayfalarının tasarımlarına gösterdikleri tepkiler, şikayetler ve memnuniyetler, en çok tutulan ve en az tutulan ürünler… Günümüzde kuralları belirleyen şeyler işte bunlardır.

* “Her başarılı girişim, nihai amaca kesinkes odaklanmakla başlar.” Aristo

* Sıkıcı ama zeki olmak, sizi bir kuruluşun tepesindeki iyi oyunculardan biri yapabilir, fakat bu sizi zirvede tutmaya yetmez.

* Dikkati yönetmenin püf noktası, kimsenin dikkatini kontrol edemeyeceğinizi kabul etmektir.

* Bizim olan şeylere daha fazla dikkat yönelttiğimiz için (Narsisizm’in etkisi), çalışanları karar verme sürecine her fırsatta dahil edin.

* Dikkat toplamak amacıyla enformasyona anlam katmak için gerekli olan mantık, analiz ve kişilik, hem bireysel hem de kuruluş bağlamında yöneticiliğin en güçlü araçlarındandır. Bir liderli harika yapan da budur.

* Danışman Gary Hamel, yöneticilerin devrim yaratacak bir fikirle ortaya çıkabilecek son kişiler olduğunu çünkü dikkatlerini zaten var olan işlere dağıtmakla uğraştıklarını öne sürüyor.

* Sadece iktisatçılar, insnaların tamamen akılcı olduğu görüşündedir. Güzellik, zevk, umut, adalet, özgürlük, topluluk; bunlar insanoğlunu her zaman çeken ideallerdir.

* Strateji belirlemenin ana hattı, kendinize şu soruyu sormaktan geçer: ‘Kaynaklarımı nasıl ve nereye yönelteceğim?’ Vereceğiniz cevap, stratejinizi oluşturacaktır.

* Peter Drucker, yıllarca kuruluşların şirket dışı meselelere –piyasa trendleri, müşteriler vb.- şirket içi meselelerden daha fazla dikkat yöneltmesinin daha doğru olacağını söyledi.

* Eğer dikkat çekmek istiyorsanız, alıcıya güvenilir bir kaynaktan, kişiselleştirilmiş, kısa ve duygularını harekete geçirecek mesajlar yollayın.

* Etkili yöneticiler şimdiyi yaşar, ama geleceğe konsantre olurlar.

* Eğitim; günümüzde öğrencilerin beyinlerini uyuşturan yorucu dersler yerine, daha kısa süreli olacak ve çeşitli deneyimlere dayanacak.

* Eğitim süreci boyunca her zamankinden çok daha fazla bilgiyle karşılaşmalarına rağmen, insanoğlunun kullanılabilir bilgi oranı gittikçe azalıyor. İnsanların dikkati sonsuza dek artamayacağı fakat bilgi artacağı için, uzmanlık bu dikkatin artırılmasına yardımcı olabilir.

* Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu, onu yaratmaktır.

Bu kitabı kütüphanede bulundurmakta fayda var gülücük resimleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir