Application Development (Widget)

“Sosyal mecraların özü: interaktif iletişim” yazı dizisinde ele alacağım üçüncü konu, application development. İkinci yazıya (e-mail marketing) buradan ulaşabilirsiniz.

Bir plaftorm üzerinde bütünleşik çalışarak o platforma ekstra özellik katan “küçük araçlara” widget denir. Bu platform, bir web sayfası veya widget motoru denilen alt yapı olabilir ve web sayfası ya da masa üstüne widget eklenebilir. Web sayfalarında kullanılan widgetlar; genellikle HTML, Flash ya da Javascript kullanılarak hazırlanır.

Web widget kullanım amacı, kısaca şöyle açıklanabilir: Masaüstüne yerleştirilen küçük uygulamalar, otomatik olarak internete bağlanıp kendilerini güncelleyerek kullanıcının hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan bazı bilgileri masaüstünden takip edilmesini sağlamak. Son kullanıcıların Web Widget’i kullanma amacı, kişisel web deneyimlerini yükseltmek ve anlık gelişmelerden haberdar olmak. Firmaların amacı ise web sitelerinin içerik ve kullanım işlevselliğini, kullanıcı lehine geliştirmek. Web widget’a örnek olarak; hava durumu, haberler(kültür-sanat, spor, teknoloji vs.) tv rehberi, takvim, saat vs. gösterilebilinir. Ticari anlamda ise en iyi örneklerinden biri Southwest Havayollarının DING uygulamasıdır.

1997 yılında piyasa çıkan ilk geniş çaplı Web widget uygulması olan Trivia Blitz, java destekli bir oyundu. 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 36 bin sitede yer aldı. Günümüzde widget’lar sosyal network kullanıcıları, blogerlar, açık artırma siteleri, kişisel web sitesi kullanıcıları ve şirketler (özellikle medya eğlence sektörü) tarafından kullanılıyor. Medya ve eğlence sektörü reklam kampanyalarını yürütmek için giderek daha çok widget kullanmaya başladı.

Son zamanlarda web widget, yeni bir pazarlama kanalı olarak ileri sürülüyor. Pazarlama kanalı olarak web widget’in, hedef kitle üzerinde daha az etkili olan banner reklamların yerini alacağı ve sosyal network üzerinde uygulanan viral pazarlamanın avantajlarını kullanacağı düşünülüyor.

San Francisco ve Kaliforniya temelli olan Widgetbox şirketi, web widget yapımı ve dağıtımını kişisel ve kurumsal web siteleri ile sosyal ağ servislerine (twitter, facebook, youtube, flickr) hizmet veriyor. Ayırca Widgetbox Galeri ile kullanıcılar, kolay widget bulma ve kurma mekanizmasını temin edebiliyor. Sadece widgetbox üzerinden bugüne kadar 17 milyar adet widget hizmeti verildi. Widgetbox’a ek olarak, widgipedia da birçok widget örneği bulabilirsiniz.

Yukarıda ifade edilen konu çerçevesinde kullanıcıların elektronik kişisel sayfalarında, işletmelerin ise web sitelerinde ve masaüstünde kullanabileceği web widget ile basit ama etkin bir etkileşim sağlayacaklarını düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir